Arkiv 2023

Genomförda konserter 2023

Söndag 17 september

Kristofer Svensson och Maya Bennardo framför två solokompositioner och en duoimprovisation för kacapi och violin.

Svensson är tonsättare och kacapimusiker. Hen har släppt två album med kacapimusik; soloalbumet Andra Segel (kuyin, 2020) och ett ensemblealbum med Maya Bennardo och Erik Blennow Calälv (thanatosis, 2022). Denna kväll ges nypremiär för verket Kacapiblomster, som senare i höst även kommer att framföras på konserter i Essen (DE), Bandung (ID) och Lembang (ID).

Maya Bennardo är violinist och kompositör som spelar i ensemblerna Mivos Quartet, andPlay, och Bennardo/Larson Duo. Under 2023 släpper hon album på Deutsche Grammophon (DE), Cantaloupe (US), Kairos (AT), och Another Timbre (UK). Denna kväll ges uruppförandet av soloverket dormant garden ia – ett verk som utforskar toners stämning och skörhet.

http://kristofersvensson.com/

https://www.mayabennardo.com/

Program:
dormant gardens ia (2022) för violin
Kacapiblomster (2019) för kacapi
improvisation för kacapi och violi

Söndagen10 september Release av Ann Roséns bok Recycling the Work Process

Musiken framförs av
Lise-Lotte Norelius
Anna Lindal

Ann Rosén skapar ett partitur över sitt liv som konstnär
Ann Rosén är en av vår tids mest nyskapande konstnärer, med ljudkonsten som dominerande form sedan 90-talet.
Nu kommer hennes bok ”Recycling the Work Process”. Ett konstverk och grafiskt partitur över hennes eget kreativa liv.
Boken ”Recycling the Work Process” innehåller essäer, bilder och ett specialskapat partitur — ett sätt att förmedla en känsla och en upplevelse — av Anns fyrtiotvååriga konstnärliga process. Läsaren kan själv spela från partituret och bli medskapare till verket.
Så här säger Ann Rosén: ”I mer än tio år undrade jag hur jag kan dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter? Frågorna hopade sig, vad är det jag vet, vad vill jag förmedla och hur ska det göras? De senaste tre åren har jag arbetat med detta bokprojekt för att hitta en form. Efter flera påbörjade försök och
riktningsändringar kom jag fram till att min berättelse skulle ta sig formen av ett grafiskt partitur.”




Tisdag 9 maj 

Två av musikplattformen Reading Musics projekt har releasefest på Khimaira.

För det första släpps äntligen skivan Reading Music - Volume 1 på Ausculto Fonogram och för det andra släpps Flyktighetens psykologi digitalt på bolaget Thanatosis.

Lisa Ullén, Johan Arrias och Henrik Olsson har kvällen till ära med sig Elsa Bergman, Erik Calälv, Elsbeth Bergh, Emil Strandberg och Anna Lindal in i ljudlabbet där vi hittar nya alternativa sätt att läsa musik och formulera konceptuella gruppimprovisationer. En hybrid av musik från de två skivreleaserna rörs ned i trions senaste projekt; Sounds Fiction. Skulpturala partitur som inte bara blänker, snurrar och prasslar utan även fungerar som dirigent för konserten.

Måndag 1 maj

Lipparella - ensemblen som spelar nyskriven musik på barockinstrument har spelat in två filmer om två av sina musikaliska föreställningar:

"What is the word" av Tomas Boman och Kerstin Frödin om arbetet med en föreställning byggd på verk av Samuel Beckett i samarbete med Regissören Karl Dunér och med musik av tonsättaren Christer Lindwall.

"Provrum för månar" konsertfilm - work in progress! - av Andreas Bellini byggd på Christofer Elghs verk med texter och läsning av poeten Lina Hagelbäck

Torsdag 20 april 

Johannes Nästesjö – Kontrabas
Sten Sandell – Flygel

Improviserad/realtidskomponerad musik i den samtida europeiska andan. Byggd på konversationer snarare än monologer. Musikaliskt, stundtals luftigt och med gott om utrymme för de bägge musikerna att frasera fritt, men ändock tillsammans. Ibland intensivt, ytterst rytmiskt komplext och kompakt, med musik som plöjer fram musikaliska fåror, utan att för den sakens skull köra över helheten. Men hela tiden redo för rytmiska, dynamiska, tonala och spektrala ögonblicksförändringar.

Torsdag/fredag 9+10 februari

David Tudén - Revbensvit (2022) för tre blåsinstrument och bandspelare, klockor, eld och djurben

Anton Svanberg - Sju bröd (2023) för oboe, saxofon, basklarinett, fagott och tuba

Anton Alfvén - Sin egen get (2022-2023) för oboe, basklarinett, fagott, tuba och röst/slagverk/keyboard

Adam Eriksson - Ibland sträcker jag tankspritt ut mina händer för att smeka nattens ludna vingar (2022) för basklarinett och elektronik

Chris Moriarty - Guttation (2023) för oboe, basklarinett, fagott, tuba, gong och elektronik

MEDVERKANDE
Holly Chilton - oboe
Chris Moriarty - klarinett och basklarinett
Ciarán Hayes - fagott
Anton Svanberg - tuba
Anton Alfvén - röst och slagverk
Adam Eriksson - elektronik


Måndag 16 januari

SÅNGER FRÅN HAIDARI

Sånger från Haidari är en konsertföreställningsom rör sig kring minne, glömska och fiktivt återskapande av det som försvunnit.

Föreställningen bygger på vittnesmål kring hur den grekiske tonsättaren Nikos Skalkottaskomponerade en stor mängd musik i det tyska koncentrationslägret Haidari utanför Aten.Skalkottas fängslades av tyskarna och fördes till Haidari, vagt anklagad för att vara medlem i den grekiska motståndsrörelsen.En vän lyckades smuggla in notpapper i lägret och i hemlighet komponerade Skalkottas febrilt flera verk som han sedan gömde i ett lager. När tyskarna lämnade lägret efter sommaren 1944 blev Skalkottas en fri man men all musik beslagtogs och förstördes. Ett antal titlar finns dock bevarade, titlar som vittnarbåde om skräcken, och om vardagen i lägret.

Några år tidigare (1940) komponerade Skalkottas 32 stycken förpiano där musiken till stumfilmen “Katastrof i djungeln” ingår.

Med utgångspunkt i historien, titlarna och fantasin kring den beslagtagna musiken kommer pianisten och kompositören Mats Persson, med sitt samtida tonspråk, återskapa och framföra musiken tillsammans med violinisterna Eva och Anna Lindal.På samma sätt som Mats Persson har komponerat ny musik till de beslagtagna och förstörda verken/titlarna så har filmaren Nils Claesson skapat en animerad stumfilm till Skalkottas befintliga stumfilmsmusik; en film som inte finns längre. Nils Claesson kommer även att medverka i föreställningen med liveprojektioner.

Medverkande:

Mats Persson piano och komposition

Anna Lindal violin

Eva Lindal violin

Nils Claesson film och liveprojektion



Söndagen 3 september - György Liget 100 år


György Ligetis 100-årsjubileum firas världen runt av musikinstitutioner, orkestrar, kammarmusiker och operahus.

Vi är glada att kunna presentera hans ikoniska andra stråkkvartett (1968) på KHIMAIRA tillsammans med Solosonat för cello (1948/53)och ett litet stycke för fiol och cello som Ligeti skrev som hyllning till Hilding Rosenbergs 90-årsdag.

Anna Lindal violin
Filip Gloria violin
Matilda Brunström viola
Chrichan Larson violoncell

Hyllning till Hilding Rosenberg för violin och violoncell (1982)
Solosonat violoncell (1948/1953)
I Dialogo – Adagio, rubato, cantabile
II Capriccio – Presto con slancio
Stråkkvartett nr 2 (1968)
I Allegro nervoso
II Sostenuto, molto calmo
III Come un meccanismo. di precisione
IV Presto furioso, brutale, tumultuoso
V Allegron con delicatezza

Stråkkvartett nr 2 (1968) består av fem satser som skiljer sig mycket från varandra i karaktär och rörelser. I den första är strukturen till stor del uppbruten och kontrastrik, i den andra reduceras allt till mycket långsamma klangförlopp som tycks klinga på långt avstånd. Den tredje pizzicato-satsen består av maskinliknande, närmast mekaniska rörelser, med rytmiska överlagringar som skapar ett finfördelat kontinuum. I den fjärde snabba och förtätade satsen skapas en närmast aggressiv rytmisk struktur. Till sist, i stark kontrast, breder den femte satsen ut sig. I varje sats återkommer samma grundkonfigurationer, men deras färgsättning eller perspektiv förändras, så att den övergripande formen först verkligen framträder när man lyssnar på alla fem satserna i sitt sammanhang.

Solosonat för cello (1948/1953)
Ligeti skriver såhär:
1. Dialogo – Adagio, rubato, cantabile. "Det är en dialog. ... som att två personer, en man och en kvinna, pratar. Jag använde C-strängen, G-strängen och A-strängen separat... Jag hade skrivit mycket mer "modern" musik 1946 och 1947, och sedan -48 började jag känna att jag borde försöka vara mer "populär" "... Jag försökte i det här stycket skriva en vacker melodi, med en typisk ungersk profil, men inte en folksång... eller bara hälften, som i Bartók eller i Kodály - faktiskt närmare Kodály."
2. Capriccio – Presto con slancio.
" Eftersom den andra satsen hade "ambitionen" att bli en sonatsats skrev jag den i sonatform. Det är ett virtuost stycke i min senare stil som ligger närmare Bartók. Jag var 30 år när jag skrev den. Jag älskade virtuositet och tog spelandet till gränsen mot virtuositet, ungefär som Paganini."

Konserten spelas 2 ggr 18 + 20.

Tack till Annan Musik i Norrköping för det ursprungliga initiativet!

Måndag 27 mars

Releasekonsert för skivan Bi, In yo & Iwato

Skivan med Lisa Ullén (piano), Erik Blennow Calälv (basklarinett), Finn Loxbo (gitarr) och Ryan Packard (slagverk och elektronik) innehåller tre stycken alla baserade på traditionella japanska skalor, och släpps på schweiziska Insub records. Lite mer information och möjlighet att provlyssna finns här:

https://insub.bandcamp.com/album/bi-in-yo-iwato

Måndag 23 januari
Maya Bennardo violin

Karl Larson piano

Program:

wind’s whispering words 2 - Eva-Maria Houben
Vårbris, porslinsvas - Kristofer Svensson
Five Dreams - Adrian Knight
Augustidagar 96 - Lars Hallnäs

Maya Bennardo is an active performer, improviser, and composer living between Brooklyn, NY and Stockholm, Sweden. Maya is interested in opening the dialogue and blurring the boundaries between composers and performers, and is devoted to performing music of the present. She is a founding member of the violin/viola duo andPlay, described by I Care If You Listen as “enthusiastic champions for new music and collaboration.” She is a core member of Mivos Quartet and also performs new and traditional repertoire for violin and piano with pianist Karl Larson.

Karl Larson is a Brooklyn-based pianist and specialist in the music of our time. A devoted supporter of contemporary composers and their craft, Larson has built a career grounded in commissioning and long-term collaborations. He frequently performs in a variety of chamber music settings, most notably with his trio, Bearthoven, a piano / bass / percussion ensemble focussed on cultivating a diverse new repertoire for their instrumentation. As a soloist, Larson is known for championing the works of his peers and the recent canon alike, often gravitating towards long-form, reflective works of the 20th and 21st centuries.